Το Σάββατο στις 30 Μαρτίου 2019 η οικογένεια του Λυκείου των Ελληνίδων Λαμίας, αυτός ο ζωντανός και δραστήριος οργανισμός με την πολυσχιδή δράση και τους μαγαλοπίβολους στόχους, ως προς την διάδοση και διάσωση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και την διατήρηση της πολιτισμικής μας ταυτότητας και όχι μόνο,έζησε την πραγμάτωση ενός απ’ αυτούς.
Έζησε ένα όνειρο, που έγινε στόχος και πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή και βοήθεια όλων: της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, της προέδρου μας κ.Κανακίδου Γεωργίας, του Διοικητικού Συμβουλίου, των χορευτών.
Ήταν κάτι διαφορετικό,κάτι πρωτόγνωρο για μας αλλά και για την πόλη της Λαμίας.Διαθέσαμε το υστέρημα του χρόνου μας,επιστρατεύσαμε την επιμονή και την υπομονή μας και προπάντων την αγάπη ,το μεράκι μας και έγινε πράξη έγινε χαρά.
Άνοιξαν οι προθήκες και τα ερμάρια της Ιματιοθήκης και βγήκαν στον αέρα και το φώς μετάξια και βελούδα, μάλλινα και λινά,χασέδες και δαντέλες χρυσοκέντητες ποδιές και μπόλιες,μαλαμοκαπνισμένα κοσμήματα, τσούκνες και ζωνάρια.
Βγήκαν οι φορεσιές όλες μαζί, άλλες αυθεντικές που με τόσο μεράκι και μεγάλες οικονομικές θυσίες αποκτήθηκαν,βγήκαν όμως και άλλες που ράφτηκαν <<κατ’εικόνα και καθ’ ομοίωσιν>> αυτών, από την επί σειρά ετών έφορο Εθνικών ενδυμασιών αείμνηστη Αικατερίνη Καρκάνη και με την στήριξη του τότε Διοικητικού Συμβουλίου.
Σαράντα πέντε χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας και δουλειάς.Συγκίνηση, μνήμες και θαυμασμός ταυτόχρονα.
Συγκίνηση από τους χορευτές και χορεύτριες του Λυκείου μας που εδώ είχαν άλλο ρόλο, όχι χορευτικό αλλά ρόλο τιμής. Ντύθηκαν τις φορεσιές με καμάρι και μεγάλη χαρά. Όλοι ευσταλείς και περήφανοι με εθελοντική συμμετοχή και έντονο συναισθηματικό δεσμό με το Λύκειο των Ελληνίδων και ιδιαίτερα πρόθυμοι να υπηρετήσουν το συγκεκριμένο σκοπό.
Τεράστιο και αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου η κ.Πένυ Σακοπούλου Έφορος Εθνικών ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, η οποία δεν περιορίστηκε σε μια ανδρομερή ακροθιγή αλλά επιχείρησε επιτυχώς μια ενδελεχή και άκρως κατατοπιστική για τον θεατή περιγραφή.
Την τιμητική τους στην παρουσίαση, την περιγραφή και << ξενάγηση>> στο χώρο του παραδοσιακού ενδύματος είχαν σχεδόν όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της πατρίδας μας:
Ρούμελη και Μοριάς,Θεσσαλία,Θράκη και Μακεδονία,Ήπειρος,Κρήτη,Πόντος, νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου.
Νυφικές και γιορτινές φορεσιές αρχοντικές και μη οδήγησαν τον θεατή σε ένα όμορφο ταξίδι στο χρόνο, ένα ταξίδι στο παρελθόν, στην Πολιτισμική μας Κληρονομιά......... στις ρίζες μας.
Ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη βοήθεια και συμπαράσταση:
Την κ. Πένυ Σακοπούλου, Έφορο Εθνικών ενδυμασιών του Λυκείου των Ελληνίδων (Αθηνών)
Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
Τον Οργανισμό Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και όλους όσους συνέβαλαν για την υλοποίηση της εκδήλωσης.
Αναλυτικό φωτορεπορτάζ θα ακολουθήσει σε επόμενη ανάρτηση